T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / ADAPAZARI - Borsa İstanbul Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Radyo-Tv Alanı

www.radyotv54.com

 

Radyo Televizyon Alanı 

Radyo-Televizyon, proje çerçevesinde, sanal ve gerçek nesnelerin tasarımını yapma, tasarımları üç boyutlu olarak canlandırma ve canlandırmayı izlenebilir gösteri olarak hazırlama, kuruluşlar ve yapım şirketlerinde program yapım öncesi, çekim aşaması ve çekim sonrasında içerikle ilgili işleri ve idari işleri yürütme, temel düzeyde teknik cihazları kullanma, araç gereçleri kullanarak stüdyo, çekim platosu ve çekim yapılabilecek her yerde ekip çalışması içinde görüntüleri kamera ile kaydetme, radyo-televizyon ve prodüksiyon kuruluşları ile organizasyonlarda kurgu yapma, ses ve ışık cihazlarını kullanma, yönetmenin talimatlarına göre teknik isleri yürütme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Radyo-Televizyon Yayıncılığı alanı, kamu sektörü ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının iletişim faaliyetlerinde hizmet ürettiği bir alandır. Bu alanda radyo, televizyon, sinema ve prodüksiyon (yapım) şirketleri, reklam ajansları, haber ajansları vb. faaliyet göstermektedir.

Radyo Televizyon Alanında bulunan dallar
               GRAFİK ANİMASYON


ALANIN HEDEFLERİ

Medya, günümüz toplumlarında büyük öneme sahiptir. Haber alma, eğitim ve eğlence için radyo ve televizyonlar milyonları kendilerine bağlamaktadır. Böylesine önemli bir sektör için etkin ve çağdaş bilgilerle donatılmış, eğitimli genç beyinlere ihtiyaç vardır.

Gelecekte de medya, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek, ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

Bu amaçla Radyo-Televizyon alanı altında, teknik yapım-yayın, kameramanlık ve grafik-animasyon dallarında öğretim programları geliştirilmiştir. Hazırlanan bu programların sektördeki nitelikli ara eleman ihtiyacı açısından önem taşıdığı düşünülmektedir.

05-01-202005-01-2020 














Radyo-Televizyon Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Teknik Yapım-Yayın

2. Kameramanlık

3. Grafik-Animasyon dalları yer almaktadır. (Okulumuzda Grafik – Animasyon dalı bulunmaktadır)

Bu doğrultuda Radyo-Televizyon alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır

 05-01-202005-01-2020                    















Bu programda öğrenciye mesleki gelişim, radyo-televizyon program yapımcılığı, video kurgu, temel kamera kullanımı, temel fotoğraf çekimi ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

1-      Teknik Yapım-Yayın dalında; TV program türleri, ışık teknolojisi, ses kaydı ve kurgusu, kurgu teknikleri ve estetiği, radyo-televizyon elektrik-elektroniği, sinema tarihi,
2-       Kameramanlık dalında; kamera teknikleri, TV program türleri, ses ve ışık, televizyon haberciliği, radyo-televizyon elektrik-elektroniği, sinema tarihi,
3-Grafik-Animasyon dalında; nesne canlandırma, temel tasarım, görsel efekt teknikleri, animasyonun temelleri ve senaryo ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

05-01-202005-01-2020













05-01-202005-01-2020








Alan programının toplam eğitim süresi 4 eğitim öğretim yılıdır.

  

B-ALANIN TARİHÇESİ   

2008-2009 Eğitim Öğretim yılında
Anadolu Meslek Lisesi Radyo Televizyon Alanı'na öğrenci kaydı yapılmaya başlanmıştır.

Okul Türü

Açıldığı Eğitim-Öğretim Yılı

Alanlar

Dallar

Anadolu Meslek Lisesi

2008-2009

Radyo Televizyon

Grafik Animasyon

 

C- ÖĞRETMEN ŞEMASI

05-01-2020











D. ÖĞRETMEN DERS DAĞILIMLARI

 

DAL

Radyo TV Alanı

Grafik-Animasyon Dalı

DERSLER

RTV Alanı Öğretmenleri

Ders Saati Sayısı

Zeki BEYHAN

RTV Alan Şefi

Handan KIVRAK

RTV Öğretmeni

Tuğba BİKLİÇ BİRİNCİ

RTV Öğretmeni

AMP 10 ALAN ORTAK

Temel Kamera

3

X

 

 

Radyo TV Yapımcılığı

3

X

 

 

FotoğrafçılıkTeknikleri

4

 

X

 

Video Kurgu

4

 

 

X

AMP11

Nesne Canlandırma

7

 

X

 

Temel Tasarım

5

X

 

X

AnimasyonunTemelleri

2

X

X

 

TV Haberciliği

3

X

 

 

Sinema Tarihi

2

X

X

 

RTV Elektroniği

2

X

 

 

AMP12

Video Kurgu

4

 

X

X

Derslerin modül kitapçıklarına www.megepbilisim.com veya www.megep.meb.gov.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz.

 

E. SINIFLARA GÖRE ÖĞRENCİ SAYISI

SINIF

MEVCUT

AMP10 RTV

16

AMP11A RTV

31

AMP12A RTV

33

TOPLAM

80




F. BAŞARILMASI ZORUNLU (*) DERSLER TABLOSU

05-01-2020
 













G. ALANIN ATÖLYE -STÜDYO VE ARAÇ- GEREÇ İMKANLARI

Radyo TV alanı dersleri yeni yapılan atölye binalarımızda bulunan 2 atölye ile ana bina da bulunan ses kayıt odasında yapılmaktadır.

B 215 Kamera Atölyesi ( Atölye Bina)

Çeşitli özelliklere sahip 3 adet yarı profesyonel, 1 adet profesyonel kamera, 1 adet 4 kanallı canlı yayın cihazı, çeşitli tripodlar,  1 adet boom mikrofon, objektifler, filtreler ile öğrencilerimize tekniğine uygun hareketli görüntü (video) çekimi ve televizyon yayıncılığı eğitimi verilmektedir. 

05-01-202005-01-2020

 

                             








B 216 Fotoğraf Atölyesi (Atölye Bina)

Çeşitli özelliklere sahip 3 adet DSLR fotoğraf makinesi, , çeşitli tripodlar, objektifler, filtreler, paraflaş set, fon perdesi ile öğrencilerimize tekniğine uygun durağan görüntü (fotoğraf) çekimi eğitimi verilmektedir.   

05-01-202005-01-2020


             







310 Ses Kayıt Odası (Ana Bina)

1 adet 8 kanallı ses mikseri, kulaklık, mikrofonlar, kurgu bilgisayarı ile aslına sadık olarak tasarlanmış yalıtımlı radyo stüdyosunda öğrencilerimize ses kayıt, ses kurgusu, radyo yayıncılığı eğitimi verilmektedir.

05-01-202005-01-2020

   




H. İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ

 Radyo TV alanı öğrencileri 12. sınıfa geçtiklerinde haftada 3 gün (Pazartesi – Salı – Çarşamba) işletmelerde beceri eğitimi almaktadırlar.  Öğrencilerimiz Sakarya'da bulunan çeşitli gazeteler, internet medyası kuruluşları, fotoğrafçılar, reklam ajansları, grafik – tasarım şirketleri, ulusal haber ajanslarının ilimiz temsilcilikleri, kamu kurum – kuruluşlarının basın ve halkla ilişkiler birimleri, tv kanalları ve radyolarda işletmelerde beceri eğitimini almaktadırlar.

I. BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika / diploma ekiyle alınan ve başarılan modüler, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

İ. İSTİHDAM DURUMU

Alanımız ilk mezunlarını 2012 yılında vermiştir. Yükseköğretimde lisans düzeyinde İstanbul Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi radyo televizyon ve sinema bölümlerinde eğitim öğretimini bitiren / devam eden öğrencilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli üniversitelerin ön lisans programlarında eğitim öğretimine devam eden / bitiren öğrencilerimiz vardır. Yükseköğretime ön lisans ve lisans düzeyinde devam edenler yanında sektörde hem yerel hem de ulusal düzeyde çalışan öğrencilerimiz mevcuttur. Bunlardan yerelde ilimizde bulunan internet medyası kuruluşunda, radyoda, grafik – animasyon şirketinde, çeşitli gazetelerde ve televizyon kanallarında çalışan / çalışmış öğrencilerimiz vardır.

Ulusal düzeyde ise çeşitli dizi setlerinde, film dağıtım şirketinde, color correction (renk düzeltme) şirketinde, çeşitli televizyon kanallarında çalışan / çalışmış öğrencilerimiz mevcuttur.

J. ARANAN ÖZELLİKLER

Radyo-Televizyon alanında çalışmak isteyenlerin;

·         Yaratıcı ve meraklı,

·         Sezgisel zekâsı yüksek,

·         İyi iletişim kurabilen,

·         Görsel hafızası güçlü,

·         İyi gözlem yapabilen,

·         Hızlı karar alabilen,

·         Estetik duyguya sahip,

·         Ayrıntıları algılayabilen,

·         Dikkatli ve sabırlı,

·         Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,

·         Şekilleri doğru algılayabilen

·         Çizim yapma yeteneğine sahip

·         Okumayı ve yazmayı seven kişiler olmalıdır.

K. BAŞARILARIMIZ

Alan öğrencileri tarafından 2012 yılından bu yana 23 kısa film çekimi yapılmıştır. Yerel – ulusal ve uluslararası düzeyde katıldığımız afiş ve kısa film yarışmalarında 2'si ULUSLARARASI festivalde GÖSTERİM, 5'i TÜRKİYE 1.liği, 1'i. TÜRKİYE 2. Liği, 1'i TÜRKİYE 3. lüğü olmak üzere 18 derecemiz mevcuttur.

05-01-202005-01-2020






 

 


05-01-202005-01-2020                



05-01-202005-01-2020                








05-01-202005-01-2020










05-01-202005-01-2020

















L. SEMİNERLERİMİZ VE TEKNİK GEZİLERİMİZ

Alan öğrencilerine yönelik her yıl düzenli olarak ulusal televizyon kanallarına/ ulusal radyolara/ ulusal gazetelere teknik geziler düzenlenmektedir.

Bunun yanında dizi ve / veya sinema setlerine geziler düzenlenerek okulumuza alanında kendini ispatlamış yönetmen, oyuncu, gazeteci davet edilerek söyleşiler gerçekleştirilmektedir.

 


M. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Radyo-Televizyon alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

·         Televizyon kuruluşlarında,

·         Radyo kuruluşlarında,

·         Prodüksiyon şirketlerinde,

·         Reklam ajanslarında,

·         Film dağıtım şirketlerinde

·         İnternet medyasında

·         Gazetelerde

·         Dizi / Sinema setlerinde

·         Özel / Kamu kurum ve kuruluşlarının basın ve halkla ilişkiler biriminde

·         Fotoğrafçılık sektöründe

·         Grafik – Tasarım şirketlerinde çalışma imkanlarına sahiptirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.09.2013 - Güncelleme: 05.04.2022 09:28 - Görüntülenme: 12117
  Beğen | 17  kişi beğendi