Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla tasarımları elle ve bilgisayarla sanatsal ölçütler içinde hazırlama, ürün veya konunun fotografını çekme, çektiği fotografları baskıya hazır hâle getirme yeterliklerinin, çeşitli özelliklerdeki klasik veya otomatik banyo ve baskı sistemlerinin çalışmaları hakkında yeterliklerin kazandırıldığı alandır. Görsel ve işitsel teknikler ve medya yapımcılığı sektöründe yaşanan hızlı ve teknolojik gelişmeler Grafik ve Fotoğraf alanını doğrudan etkilemektedir. Grafik ve fotoğraf sanatının temel işlevi bir mesaji iletmek, bir ürün ya da hizmeti tanıtmaktır. İnsanlar arasında yazılı ve görsel iletişimi sağlayan araçlardan olan grafik ve fotoğraf sanatı, bu anlamda kültürel, sanatsal, tanıtım ve reklam alanlarında önemli bir yere sahiptir. Görsel medyada ve sosyal hayatta grafik ve fotoğraf ürünleri günümüzde ve gelecekte sürekli popüler ve etkin olarak yer almaya devam edecektir.
Grafik ve Fotoğraf Alanı, bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla tasarımları elle ve bilgisayarla sanatsal ölçütler içinde hazırlama yeterliliklerinin kazandırıldığı alandır.
Görsel ve işitsel teknikler ve medya yapımcılığı sektöründe yaşanan hızlı ve teknolojik gelişmeler Grafik ve Fotoğraf alanını doğrudan etkilemektedir. Grafik ve Fotoğraf sanatının temel işlevi bir mesajı iletmek, bir ürün ya da hizmeti tanıtmaktır.
İnsanlar arasında yazılı ve görsel iletişimi sağlayan araçlardan olan Grafik ve Fotoğraf sanatı, bu anlamda kültürel, sanatsal, tanıtım ve reklam alanlarında önemli bir yere sahiptir.
Teknolojinin ilerlemesi, reklam ve ürün tanıtımının önem kazanması grafik alanına olan ilginin de artmasına neden olmuştur. Görsel medyada ve sosyal hayatta grafik ve fotoğraf ürünleri günümüz ve gelecekte sürekli popüler ve etkin olarak yer almaya devam edecektir.
Grafik ve Fotoğraf alanı altında yer alan grafik dalında sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Grafik
Grafik bölümü; yaratıcı olan, bilgiyi estetik ile birleştirebilen, konusunda yaratıcı atılımlar yapabilecek düzeyde tasarımcı yetiştirmeyi hedefler. Öğrencilerin resim veya yazı elemanlarını kullanarak bir fikri en doğru biçimde görselleştirmeleri ve yaratıcı yönlerini geliştirerek, yeni buluşlara yönelmeleri sağlanır. Grafik bölümündeki eğitimde; grafik sanatına ilişkin temel ilkeleri, teknik bilgileri, alana ilişkin birikimi özümsemiş, çağdaş bir grafik dille grafik tasarımlar yapabilecek yetkinlikte eleman yetiştirmeyi aynı zamanda çağdaş sanat konularında da bilgilenmeleri amaçlanır.
Temel Tasarım
Nokta, çizgi ile başlar ve ton ,renk gibi modülleri içerir.
Temel Desen
Temel geometrik formların üç boyutlu olarak nasıl çizilebileceği, iki boyutlu bir düzlem üzerinde üçüncü boyutun nasıl çizilebileceği işlenir.
Temel Fotoğraf
Fotoğrafın tarihçesinden başlar ve bol uygulamalı fotoğraf eğitimi verilir.
Perspektif
Teknik çizim aşamaları öğretilir.
Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım
Afiş, broşür, kartvizit, davetiye, takvim, kitap kapağı tasarımı, amblem, logo, dergi tasarımı gibi pek çok konuyu içerip ileri düzeyde program kullanabilecek düzeyde eğitim verilir.
Desen
İnsan figürü çizmi yapılır.
Grafik Sanatı Tarihi
Grafik sanatı tarihi işlenir.
Grafik Desen
Objelerin stilize edilmesi, deforme edilmesi, sembolleştirme ve piktogram çizimi yapılır.
İllüstrasyon
Pek çok farklı boyama tekniği ve malzeme ile ilgili bilgi verilip öykü resimleme, storyboard gibi modüller içerir.
Ambalaj Tasarımı
Öğrenciler yapmış oldukları tasarımları üç boyutlu formlar haline getirip maket çalışması yapabilirler.
Yayın Grafiği
Dergi ve gazate hazırlayabilirler.
12. Sınıfta haftada 3 gün staj görürler. Bu sayede okulda işledikleri konuları uygulama fırsatı bulup sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek kendilerini geliştirme şansını yakalamış olurlar.
Staj sonunda ''İşletmede Beceri Eğitimi'' sınavına girip başarılı oldukları taktirde mezuniyet hakkı elde edip Grafik Teknisyeni unvanını alırlar.
Öğrenciler stajlarını;
.Orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında,
.Reklam ajanslarında,
.Televizyon, gazete vb. basın kuruluşları,
.Fotoğraf stüdyoları,
.Fotoğraf laboratuvarları,
.Bünyesinde tanıtım birimi bulunan tüm kurum ve kuruluşlarda vb.
yerlerde yapabilirler.
Grafik dalından mezun olan öğrenciler; Kazandıkları yeterlikler doğrultusunda orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, grafik tasarım stüdyolarında, reklâm ajanslarında, medya sektöründe, bünyesinde tanıtım birimi bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Tecrübeli olanların iş bulma olanağı daha fazladır. Grafikerler bilişim teknolojisinde e-öğrenme çalışmalarında yer alan animasyon ve grafiklerin hazırlanmasında da görev aldıklarından istihdam alanları artmaktadır.
Toplumumuzun sanayi toplumuna geçiş aşamasında olmasından dolayı birçok ürün kendi ülkemizde üretilmeye başlanmıştır. Bu malların gerek iç ve gerekse dış piyasada pazar bulması iyi bir reklam, ambalaj sorununu beraberinde getirmektedir. Bu alanda çalışacak eğitimli elemana her zaman ihtiyaç vardır.
Bu alandan mezun öğrenciler çeşitli firmaların;
.Reklam
.Animasyon
.Modelleme
.Sosyal Medya
gibi alanlarında çalışabilirler.
. Grafiker olarak; matbaalarda, tabelacılarda, fotoğrafçılarda, baskı merkezlerinde, tasarım ofislerinde vs. çalışabilirler.
. Fotoğrafçı olarak fotoğrafçılarda, dergilerde, kendi fotoğraf işletmesini açarak ya da freelance çalışabilirler.
. Çizer olarak; dergilerde, gazetelerde, yayın evlerinde çalışabilirler.
. Freelance de evden tasarım yapabilirler. Bunun için Dünya genelinde kabul görmüş güvenilir siteler üzerinden tasarım yapabilir, iş alabilirler.
. Stock görsel sitelerine fotoğraf çekip yükleyebilir, görsel, çizim üretebilirler.
. Sahne ve kamera açılarını da öğrenerek film sektöründe storyboard çizerlik yapabilirler.
Grafiker olmak isteyenlerin;
* Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
* Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,
* Estetik görüş sahibi, güzel sanatlara karşı ilgili olan,
* Hayal gücü zengin, yaratıcı, özgün
* Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen,
* Sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili,
* Yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen
* Dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen kimseler olmaları gerekir.
Meslek Lisesinden sonra '' Yükseköğretim Kurumları Sınavında'' (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da Meslek Yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
Ayrıca ''Özel Yetenek Sınavı '' ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin ve Eğitim Fakültelerinin ilgili bölümlerine girebilirler.
Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, grafik ve fotoğraf ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.
Grafik alanında
Lise eğitimi sonrasında meslek yüksekokullarının;
* Fotoğrafçılık
* Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
* Grafik Tasarımı
* Halıcılık ve Desinatörlüğü
* Matbaacılık
* Mimari ve Dekoratif Sanatlar
* Serigrafi
* Tasarım ve Basım Yayıncılığı
* Grafik
* Cam-Seramik
* Çini İşlemeciliği
* Seramik
* Mimari Dekoratif Sanatlar
* Tasarım ve Basım-Yayımcılık bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Grafik / Grafik Sanatlar, Grafik Tasarımı alanlarından mezun olanlar yükseköğretim lisans programlarına ek puan ile girebilecekleri
* Matbaa Öğretmenliği
* Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği'dir.
Güzel Sanatlar Fakültelerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ilgili bölümlerine girebilirler.
Fotoğraf çekim elemanı ve fotoğraf baskı operatörleri
Lise eğitimi sonrasında meslek yüksekokullarının;
* Fotoğrafçılık
* Kameramanlık,
* Matbaacılık,
* Serigrafi,
* Matbaacılık
* Baskı Teknikleri,
* Halkla İlişkiler,
* Halkla İlişkiler (Açık öğretim),
* Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
* Tasarım ve Basım-Yayımcılık
* Açıkhava Reklam Ürünleri ve Serigrafi
* Halkla İlişkiler ve Reklâmcılık
* Halkla İlişkiler ve Tanıtım
* İletişim ve Halkla İlişkiler
* İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı
* Masaüstü Yayıncılık
* Radyo ve Televizyon Programcılığı
* Radyo ve Televizyon Yayıncılığı
* Televizyon ve Radyo Programcılığı
* Televizyon Yapım ve Yönetimi Bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.